MILJØVENNLIGE MATERIALER

Konvensjonell bomull dominerer tekstilindustrien, men heldigvis finnes det gode alternativer som tar vare på miljøet og mennesker. Er du usikker på ulempene, kan du lese “historien om bomull”. Under kan du lese mer om bærekraftige materialer.

ØKOLOGISK BOMULL

Økologisk bomull

Bambusviskose

Bambusviskose

Lyocell Tencel

Lyocell Tencel

Hamp

Hamp

lin

Lin

Modal

Modal

Setebelte

Upcycled

BETTER COTTON

Alle de materialene som er beskrevet over er mye bedre alternativer til konvensjonell bomull. Men det er ikke til å komme bort fra at den konvensjonelle bomullproduksjonen fortsatt utgjør det aller meste av markedet, og derfor vil en forbedring her føre til forbedringer for svært mange mennesker og utgjøre en betydelig forskjell for miljøet.

Better Cotton, eller “Bedre Bomull” på norsk, er en non-profitt organisasjon som startet opp i 2005 som et tiltak for å gjøre dyrkningsmetoden mindre miljøskadelig og for å bedre forholdene til arbeiderne. BCI (Better Cotton Initiative) prøver å gjøre en hel industri bedre og er teknologinøytrale, det vil si at alle kan delta uavhengig om bøndene for eksempel bruker genmodifiserte frø fra Monsanto. Dette er også viktig siden mange bønder ikke er i en posisjon til å velge (for eksempel kontrollerer Monsanto 95 % av bomullsfrøene i India).

Mer om prinsippene og produksjonskriteriene for Better Cotton kan leses her. Skal du ha bomullsprodukter, og ikke finner økologisk bomull, spør etter Better Cotton. På denne måten signaliserer du at du som forbruker er besvisst på dette.