logo

HISTORIEN OM BOMULL

Produksjonen av konvensjonell bomull står for 25 % av verdens sprøytemiddelbruk. For hver t-skjorte som produseres benyttes ca. 1,6 dl gift. 42 % av denne giften består av de fem mest giftige kjemikaliene i verden.

Fattige bønder blir syke av å jobbe med kjemikaliene, noe som kan føre til at de ikke lenger klarer å forsørge sine familier. Dessverre er det flere som velger å ende sitt eget liv, ved å drikke den samme giften de bruker på åkrene.

Bomullsplanten er umåtelig tørst. For å produsere én t-skjorte kreves det, omtrent 2700 liter vann. Det er det samme som 13 fulle badekar.

Du har kanskje hørt historien om Aralsjøen? Verdens fjerde største innsjø! 200 ganger større en Mjøsa. Det vil si, den var. I dag er den 10 % av sin opprinnelige størrelse. Hovedgrunnen til dette er bomullsplantasjer, og deres enorme, kunstige vanningsanlegg. Vann hentet fra elvene som en gang rant ut i Aralsjøen.

Dette har ført til total kollaps av fiskebestanden. Etter at vannet trakk seg tilbake, har det blitt liggende igjen enorme sletter med giftig støv, fra tiår med kunstgjødsling og sprøyting av bomullsåkrene. Dette gjør at befolkningen rundt Aralsjøen sliter med høy spedbarnsdødlighet og andre dødlige sykdommer.

BLIR DU SINT ELLER NEDTRYKT?

LA OSS STARTE EN NY HISTORIE

FORTELLINGEN OM TEKSTILINDUSTRIEN ER MER ENN BARE BOMULL. DEN ROMMER OGSÅ HISTORIEN OM GODE, BÆREKRAFTIGE ALTERNATIVER.