HJEM / OM OSS / MATERIALER / MATERIALER SOM IKKE ER MILJØMERKET

Materialer som ikke er miljømerket

Kort om materialet:

Noen materialer er ansett som mer miljøvennlig enn andre, som for eksempel hamp og lin. Allikevel er det slik at disse materialene i seg selv ikke sikrer et miljøvennlig plagg.

For det første er det stor forskjell mellom for eksempel hamp og økologisk dyrket hamp. Sluttproduktet vil ha de samme kvalitetene, men ikke-økologisk hamp vil kunne introdusere uønskede kjemikalier som ftalater og tungmetaller.

Tar vi for eksempel økologisk bomull, vil bomullen være dyrket etter økologiske prinsipper. Men det er fortsatt mange steg fra bomullsdyrking til det ferdige sluttproduktet du og jeg ser i butikkene.

Et produkt kan være merket med 100 % økologisk bomull, men allikevel kan det være benyttet flere skadelige kjemikalier i produksjonen av produktet. Når klærne våre produseres kan de bli utsatt for ulike fargestoffer, impregnering, mykgjøring, anti-krøll middel, vaskemidler osv. Dette gjelder for alle tekstiler i mer eller mindre grad, selv om prosessen bak plaggene naturlig nok er forskjellig.

Et annet aspekt er også det etiske. Selv om et plagg er laget av 100 % økologisk bomull, sier det fortsatt lite om hvilke forhold plagget har blitt produsert under.

Ulemper for deg

  • Du kan få et falskt inntrykk av at du handler et produkt som er mer miljøvennlig og naturlig, når det muligens ikke er det
  • Uten sertifiseringer og miljømerking er det umulig for oss som forbrukere å vite hva vi egentlig kjøper

Sertifiseringer du kan se etter

  • Når du skal handle klær, er vår anbefaling å se etter sertifiseringer som dekker hele produksjonsprosessen (etiske og miljømessige aspekter fra råvare til ferdig produkt). 
  • Se etter GOTS (Global Organic Textile Standard), Svanen eller EU-blomsten.

Global Organic Textile Standard, GOTS : Grønt Skiftsvanemerket

Sertifiseringer

Så hvordan kan vi vite hva som er mer miljøvennlig, når vi ikke kan gå etter materialer alene?

Det enkle svaret er sertifiseringer. Anerkjente sertifiseringer av tredjeparter er det beste verktøyet vi har for å kunne vite hva som faktisk har foregått ved dyrking og produksjon av klær. Du har sikkert sett slike standarder som ulike symboler på klærne i butikken. En slik sertifisering sikrer at plagget virkelig er miljøvennlig, helsevennlig og/eller etisk.

Men det man også bør tenke over er hva de ulike sertifiseringene innebærer, da noen går på om produktet er økologisk, og andre ser på kjemikaliebruk. I tillegg er det forskjell på hvor strenge sertifiseringene er, og derfor vil noen tillate eksempelvis mer bruk av kjemikalier enn andre. Ingen av sertifiseringsordningene dekker absolutt alle aspekter. Fair Wear Foundation og Fairtrade dekker sosiale aspekter. Fairwear Foundation dekker fabrikkarbeiderne, mens Fairtrade dekker råvarestadiet, altså bøndene.

Global Organic Textile Standard (GOTS) dekker både de miljømessige og de sosiale aspektene i hele kjeden, fra råvare til ferdig produkt. Dette gjør den til den mest komplette standarden som finnes. Svanen og EU-blomsten dekker også hele verdikjeden. Øko-Tex 100 sikrer at plagget ikke har noen helseskadelige stoffer i seg, mens Organic Content Standard sikrer at tekstilet er økologisk, ved å spore det helt fra kilden til butikken.

Det aller beste tipset er å lære seg noen av de mest anerkjente sertifiseringene, slik at du vet hva du skal se etter neste gang du skal handle noe nytt. Hos Grønt Skift er alle produkter sertifisert. Du kan lese mer om hvilke sertifiseringer vi bruker her, og hva disse innebærer. I tillegg finner du også alltid en beskrivelse under hvert produkt vi selger med flere detaljer. En annen god kilde for de gangene du handler noe nytt, men er usikker på hva en sertifisering innebærer, er Eco Label Index som er en søketjeneste med oversikt over 450 ulike miljømerkinger.

Etiske & miljøvennlige materialer

ØKOLOGISK BOMULL
ØKOLOGISK BOMULL
HAMP
LIN
LYOCELL TENCEL
Bambusviskose
BAMBUSVISKOSE
UPCYCLED