HJEM / OM OSS / SERTIFISERINGER
Sertifisering
Du har sikkert sett standarder (også kalt sertifiseringer) som ulike symboler på klærne i butikken. En slik sertifisering sikrer at plagget virkelig er miljøvennlig, helsevennlig og/eller etisk. Men hva betyr de ulike standardene egentlig?
Ingen av sertifiseringsordningene dekker absolutt alle aspekter. Fairwear Foundation og Fairtrade dekker sosiale aspekter. Fairwear Foundation dekker fabrikkarbeiderne, mens Fairtrade dekker råvarestadiet, altså bøndene.
Global Organic Textile Standard (GOTS) dekker både de miljømessige og de sosiale aspektene i hele kjeden, fra råvare til ferdig produkt. Dette gjør den til den mest komplette standarden som finnes. Øko-Tex 100 sikrer at plagget ikke har noen helseskadelige stoffer i seg, mens Organic Content Standard sikrer at tekstilet er økologisk, ved å spore det helt fra kilden til butikken.
Se under for en mer komplett oversikt.
Global Organic Textile Standard – GOTS
I 2002 ble det opprettet en internasjonal arbeidsgruppe fordi mange mente det var altfor mange ulike standarder, noe som virket forvirrende for både forbrukere og produsenter. Arbeidsgruppen ble satt sammen av anerkjente og erfarne aktører for å utvikle en global tekstilstandard. I 2005 ble GOTS tatt i bruk. GOTS er kjent for å være den mest komplette og beste standarden som finnes for økologiske tekstiler. Den dekker fiberproduksjon, prosessering, tekstilproduksjon, pakking, merking, eksport, import og distribusjon av alle naturfibre. Sosiale kriterier og sikkerhet for både arbeidere og forbrukere er også inkludert i standarden.
Fairtrade standard
Fairtrade er en internasjonal merkeordning som gjennom handel styrker bønder og arbeidere i fattige land. Fairtrade-standardene sikrer bedre arbeidsforhold og handelsbetingelser, slik at det over tid blir mulig å investere i produksjon, lokalsamfunn og en bærekraftig framtid. Med mer rettferdige handelsbetingelser kan bønder og arbeidere selv bekjempe fattigdom.
Denne teksten er hentet fra Fairtrade Norge sine nettsider.
Her kan du se hvilke standarder som må være oppfylt for å bli fairtrade-sertifisert.
Fair Wear Foundation
Fair Wear Foundation er en uavhengig, non-profit organisasjon som jobber med bedrifter og fabrikker for å forbedre arbeidsvilkårene til tekstilarbeidere. De har over 80 medlemmer som representerer mer enn 120 ulike merker. Blant de mer kjente merkene er Haglöfs, Nudie Jeans, Acne og Filippa K. Klikk her hvis du vil se en komplett liste. FWF er aktiv i til sammen 15 land i Asia, Europa og Afrika.
Gå inn på fairwear.org og se filmen deres dersom du vil lære mer. Den viser på en fin måte hvordan klesindustrien fungerer.
Organic Content Standard
Standarden tar bare for seg innholdet av økologiske fibrer. Den sporer fibrene fra kilden og helt frem til sluttproduktet, gjennom alle prosesser i verdikjeden. Den adresserer ikke bruken av kjemiske sprøytemidler, eller andre miljømessige eller sosiale aspekter – dette er det andre standarder som gjør. Organic Content Standard er en garanti for at produktet faktisk inneholder det det skal. Les mer her.
SA8000 - gode arbeidsforhold
SA8000 er basert på prinsippene om internasjonale menneskerettighetsnormer. Den måler ytelsen til selskaper i åtte sentrale områder: barnearbeid, tvangsarbeid, helse og sikkerhet, frie og kollektive forhandlinger, diskriminering, disiplinær praksis, arbeidstid og kompensasjon.
Øko-Tex 100
Øko-Tex 100 er et internasjonalt sertifiseringssystem som har som formål å begrense bruken av helseskadelige stoffer i tekstiler. Tekstiler sertifisert av Øko-Tex 100 er helt frie for stoffer som er skadelig for biologisk liv. I praksis er det en garanti for den helsemessige sikkerheten til forbrukerne.
Klærne blir testet for skadelige stoffer i alle stadier av produksjonen. Dette gjelder ikke bare for stoffer som er ulovlige, men også for stoffer som vitenskapelig er vist å være skadelige for menneskers helse. På denne måten blir kriteriene oppdatert kontinuerlig, på bakgrunn av ny forskning.
Har man sensitiv og allergisk hud er Øko-Tex 100 merket man bør se etter. Se også etter denne standarden ved kjøp av klær laget fra bambus (forsikrer en mer bærekraftig prosessering).
Svanemerket
Svanemerket er en felles merkeordning for nordiske land som stiller krav til miljø, helse og etikk til produkter under produksjon, under bruk og som avfall. Merket gir en garanti for at produktet er blant de minst miljøbelastende innenfor den aktuelle produktgruppen. Svanemerket stiller også strenge krav til helse og etikk. Dette gjøres ved at produsenter må vise til andre gyldige sertifiseringer, som SA8000. Svanen stiller også dyreetiske krav, for eksempel er mulesing av sau forbudt. Kriteriene for å oppnå Svanemerket innskjerpes hvert tredje til femte år.
Bluesign
Dette er sertifiseringen man bør se etter ved kjøp av utetøy og aktivitetsklær, som regnjakker og vinterutstyr. Bluesign har som mål å eliminere all bruk av kjemikalier som er skadelige for mennesker og miljø, og setter meget strenge krav til bærekraft i alle prosesser og hos alle underleverandører. Les mer her.
Global Recycle Standard
Denne standarden er myntet på virksomheter som selger produkter som inneholder resirkulert materiale. Standarden tar for seg hele verdikjeden og adresserer sporbarhet, miljø og sosiale aspekter.
En Pdf om standarden kan lastes ned her.
Forest Stewardship Council (FSC)
Den ledende internasjonale sertifiseringsordningen for skogbruk, som sikrer at produkter kun inneholder trevirke fra FSC-godkjent skog. Hovedformålet er å bidra til et skogbruk der man ivaretar det miljømessige, sosiale og økonomiske ansvaret i felleskap. Det betyr at det er tatt hensyn til mennesker, dyr, skog og planter i skogdriften. FSC er relevant siden flere tekstiler blir laget av regenerert cellulose fra trær, som lyocell tencel (eukalyptus) og modal (bøk).