HJEM / BLOGG / Slik sprer du mindre mikroplast fra klærne dine

Slik sprer du mindre mikroplast fra klærne dine

Har du klær hvor det står polyester, akryl, eller nylon på vaskelappen? Da er du sannsynligvis med på å spre mikroplast uten at du merker det. 

Disse syntetiske klærne er nemlig laget av plast. Og det er ikke så rart om du har en del av disse i skapet – hele 60 % av klærne vi lager i verden består av syntetiske materialer. De er billige å lage, og kan produseres i hopetall.

Hvordan sprer klær mikroplast?

Små plastbiter, altså mikroplast, vil løsne umerkelig av syntetiske klær når du bruker og vasker dem. Hvor mye som løsner vil variere etter hvilke materiale plagget er laget av, og hvor god kvalitet det er.  Små biter av mikroplast slites av plaggene når de suser rundt i vaskemaskinen, som da i sin tur skylles ut med vaskevannet. Noe vil bli fanget opp av renseanlegg, men mikroplasten spres likevel videre fordi slammet brukes til gjødsel og jordforbedring.

Selv om mikroplasten er liten, definert som små biter av plast på under 5 mm, så har det stor innvirkning på miljøet. Hadde vi samlet mikroplasten i en haug, hadde vi ikke vært fullt så blind for dette.

Bare fra Norge er det beregnet at vi slipper ut 19 000 tonn mikroplast per år(!). Utslipp fordelt per innbygger viser at vi i Norge dessverre ligger i øvre sjikt i både Europa og verden. Biltrafikk og kunstgressbaner er hovedsynderen, mens utslipp fra syntetiske tekstiler ligger på 5,1 %. Dette utgjør likevel over 900 tonn mikroplast i året, som vi faktisk kan ta gode grep for å få redusert.

Problemet med mikroplast og mikrofiber

Mikroplasten ender fort opp i magesekken til små organismer og fisk, og tar plassen til naturlig mat. Særlig har mikrofiber, som er mikroplast fra tekstiler, en tendens til å sette seg lettere fast i fordøyelsessystemer annen mikroplast. De små organismene blir igjen spist av større fisk og fugler, og ender gjerne opp på middagstallerkenen til deg og meg. Siden plast kan ta veldig mange år å bryte ned, så danser disse små partiklene rundt i økosystemer i lang tid.

Det forskes på effektene av at vi har økende grad av mikroplast i naturen, i luften og i maten vår. Vi vet at det kan ha en rekke negative konsekvenser for dyreliv og for planeten, men omfanget må kartlegges bedre. I mellomtiden kan vi gjøre det vi kan for å hindre at vi selv er med på å spre mikroplast fra våre egne klær.

Hva kan du gjøre allerede i dag?

 

  1. Bli bevisst og sjekk vaskelappen på klærne i ditt skap. Klær som inneholder polyester, akryl, polyamid, elastan, spandex, lycra og nylon er av plast. Det gjelder også resirkulerte versjoner av disse.
  2. Unngå å bruke klær i syntetiske materialer som du bruker og vasker ofte.
  3. Bruk en GuppyFriend vaskepose når du vasker syntetiske klær. Den samler opp mikroplasten sånn at den ikke havner i havet.

 

Mikroplast blogg demobilde guppyfriend vaskelapp

 

Hva kan du gjøre på lang sikt?

  1. Velg klær av naturmaterialer neste gang du handler klær, enten det er nye eller brukte. Det kan være plagg i økologisk bomull, lin, hamp, og ull, og viskose som for eksempel bambus, modal, EcoVero og Tencel. Disse plaggene tar også til seg mindre lukt enn de av syntetiske materialer, og ofte er det tilstrekkelig å lufte de mellom bruk.
  2. Kjøp kun plagg av syntetiske materialer når de har en funksjon, slik som for eksempel å gjøre en jakke vanntett. Har det ingen funksjon å ha plast i plagget, så kan det like gjerne unngås.
  3. Vurder gode, plastfrie alternativer du kan bruke til trening. Husk 5 % plast er mye bedre enn 100% plast.
  4. Vær oppmerksom på resirkulerte syntetiske materialer. Det er bra med gjenbruk, men resirkulert polyester er ikke automatisk bedre for miljøet, og vil fortsatt lekke mikroplast.

 

Plastfrie klær finner du hos oss

I noen plagg er det vanskelig å finne alternativer uten plast, så for mange vil et helt plastfritt klesskap være vanskelig å oppnå. En økt bevissthet og begrenset bruk av syntetiske klær vil likevel kunne ha en positiv effekt.

I vårt utvalg har noen plagg som inneholder syntetiske materialer, men for de fleste plaggene vil dette være opp til 5 %. Du kan også sortere på plastfrie klær når du handler i nettbutikken – se plastfritt til dame, herre og barn.

Takk for at du ønsker å ha et mer bevisst klesforbruk!

Har du noe du lurer på angående miljø og klær, eller har tema du ønsker vi skal skrive om, ta gjerne kontakt med oss på [email protected] ?

Ha en nydelig dag!

Kilder:

Store Norske Leksikon (2022), Mikrofiber (lastet ned 9.6.22)

Miljødirektoratet (2021), Norske landbaserte kilder til mikroplast : Norske landbaserte kilder til mikroplast – Miljødirektoratet (miljodirektoratet.no)

Klepp, Ingun G. og Tobiasson, Tone S. (2020), Lettkledd – velkledd med lite miljøbelastning

NRK (2019) Klærne våre fyller havet med mikroplast

NRK (2019) Brenne, bruke eller resirkulere? Hva gjør man når genseren drysser mikroplast?

Henry, Laitala and Klepp (2018), Microplastic pollution from textiles: A literature review

Aftenposten (2018) Halver ditt utslipp av mikroplast fra klær (aftenposten.no)