HJEM / BLOGG / Hva har denne norske gründeren til felles med Mark Zuckerberg, Barack Obama og Steve Jobs?

Hva har denne norske gründeren til felles med Mark Zuckerberg, Barack Obama og Steve Jobs?

De sparer alle tid og energi med dette enkle garderobetrikset, og det kan du også.

Skal vi snooze eller stå opp nå? Skal vi re opp sengen, eller la det være? Vi mennesker har en begrenset kapasitet til å ta gode avgjørelser hver dag, og vi utsettes for valg fra det sekundet vi våkner. Så vil du bruke opp gode avgjørelser på hva du skal ha på deg om morgenen? Eller kan du også bruke dette trikset som kjendiser elsker.

Mark Zuckerberg, Barack Obama og Steve Jobs er blant kjente personer som ikke gidder å kaste bort tid og beslutninger på hva de skal ha på seg om morgenen. De velger seg en hverdagsuniform. Det vil si at de har på seg stort sett det samme hver dag! En slik garderobe kan for eksempel bestå av kun svarte plagg eller av kun like plagg.

Mange er redd for at et mindre utvalg klær vil gjøre at de fremstår som kjedelige eller lite kreative, men ofte blir en faktisk mer kreativ når en ikke blir overveldet av dagligdagse valg og avgjørelser.

Mark Zuckerberg har kun koksgråe t-skjorter (alle i samme modell), blå gensere og jeans. Han har sagt «Jeg vil gjerne rydde i livet mitt slik at jeg kan ta så få avgjørelser som mulig om hva som helst, slik at jeg kan hjelpe Facebook mest mulig». Steve Jobs gjorde det samme. Han stilte alltid opp i svart pologenser og Levis jeans. Barack Obama har også minimalisert garderoben, og uttalte «Jeg vil ikke ta avgjørelser om hva jeg skal spise eller kle meg i. Jeg har for mange andre avgjørelser å ta». Så ved å eliminere mange av hverdagens avgjørelser unngår de overnevnte den såkalte «avgjørelses utmattelsen» eller «desicion fatigue». De ønsker å spare energien, kreativiteten og beslutningsevnen til viktigere valg enn hva de skal ha på seg.

Men det er ikke bare kjendisene som kan få nytte av dette trikset. Hverdagsgarderobe passer for deg med en hektisk hverdag, sånn som grundere, småbarnsforeldre, ledere og folk i kreative yrker.

En som vil teste hverdagsuniform er Martin Skadal grunnleggeren av World Saving Hustle. Han kontaktet oss i Grønt Skift for å få noen tips og råd.

Tidligere har Martin stort sett kjøpt brukt, men noen ganger synes han det er vanskelig å få tak i det han ønsker. Etter han hadde lest boken Lettkledd av Klepp og Tobiasson lærte han at det er veldig mye som spiller inn på hvor miljøvennlige klær er. Det aller viktigste er å ikke kjøpe mer enn man trenger, og en hverdagsuniform kan redusere behovet for klær betraktelig. I tillegg bør en velge plagg uten farlige kjemikalier som skader både naturen og oss som bruker klærne. Sist, men ikke minst er det viktig at klærne får et langt livsløp, med andre ord må klærne brukes til de er utslitte. For Martin er det også viktig at klærne er produsert under etiske forhold.

Martin ønsker i hovedsak svarte plagg og en enkel stil bestående av t-skjorte, genser og jeans. Nå tester han ut en hatt fra Dedicated, skjerf fra Neutralbukse fra Mud, t-skjorte fra Neutral, treningst-skjorte i EcoVero, og bokser og sokker fra Albero. Vi skal følge Martin videre i dette prosjektet og er spent på om han velger å ha en hverdagsuniform.

Ønsker du å prøve en hverdagsuniform, og på den måten gjøre livet litt enklere?

Her er noen tips til hva du bør tenke gjennom:

  1. Har du en formell eller uformell stil i hverdagen?
  2. Ønsker du å holde deg til en farge eller vil du ha flere?
  3. Se igjennom garderoben din og finn ut hva som kan passe i din nye hverdagsuniform.
  4. Pakk vekk det som ikke passer. (Ikke gi det vekk før du har prøvd en måned eller to og vet at dette er noe for deg).
  5. Hvis du trenger noe nytt, så suppler med bruktfunn eller etiske og miljøvennlige alternativer.
  6. Lykke til! Og ta gjerne kontakt med oss hvis du ønsker flere tips ?

Bruk gjerne #hverdagsuniform på Instagram, så deler vi gjerne!

Ønsker du å forenkle garderoben på en annen måte kan du sjekke ut Kapselgarderobe her.

Ønsker du å forenkle hele livet anbefaler vi deg å lese om Minimalisme her.

Send oss gjerne tips på [email protected] hvis du har tema du ønsker vi skal skrive om.

Ønsker deg en fin dag!