HJEM / BLOGG / Kapselgarderobe: et verktøy for å få oversikt

Kapselgarderobe: et verktøy for å få oversikt

Bilde header: MUD Jeans

I dette innlegget skal vi se nærmere på hva en kapselgarderobe er, hvem det kan passe for og hvorfor det kan være et konsept verdt å prøve for å få en “grønnere” garderobe.

 

Hva er en kapselgarderobe?

En kapselgarderobe vil si at du deler inn klærne dine i flere kapseler. De fleste deler inn kapsler etter sesong eller antall måneder, som vil si at du f.eks. kan lage deg 4 kapsler etter vår, sommer, høst og vinter. Andre velger f.eks. å endre hver 3. måned. Det er opp til deg. Videre består hver kapsel av rundt 33-37 plagg (ulikt definert). Om du velger å ha et par flere eller færre plagg, spiller ikke noe stor rolle.

Undertøy, treningsklær og spesial antrekk som eksempelvis bunad regnes som regel ikke med. Noen regner med sko og tilbehør, andre ikke. Igjen, du kan lage dine egne regler. Hovedpoengene er å få oversikt, ha færre plagg fremme, få litt mer bevisst forhold til garderoben din og innkjøp.

Så altså, du har fremme 33 plagg om gangen, og det er kun disse plaggene du bruker i denne perioden. Derfor er det viktig at plaggene du velger passer sammen, slik at du kan lage mange antrekk av få plagg. Her finnes det masse inspirasjon på nett til ulike sammensetninger og fargeskalaer. Videre er det viktig at kapselen gjenspeiler sesongen (varmt, kaldt), hvordan jobben din er (formelt, uformelt) og andre ting som naturlig legger føringer for hva du trenger.

Helt konkret setter du sammen f.eks. 4 kapsler. 1 har du fremme, de 3 andre legger du bort. Plagg som ikke får plass i kapslene, men som du fortsatt liker, kan du gjemme på til senere. Mange bytter f.eks. litt på hva som er i kapslene etter et år eller to. Da kan gamle skatter være kjekt å ha, og det blir litt som å “shoppe” fra egen garderobe. Blir jo ikke så veldig mye mer miljøvennlig enn det! Plagg som ikke er med i kapslene, og som du ikke lenger bruker eller trenger, kan gis bort.

Et annet viktig poeng er at kapslene gjerne kan bestå av samme plagg. Et eksempel på det er at favoritt jeansen din kan være en del av alle 4 kapslene dine. Har du mange slike plagg, kan det også være at du f.eks. ender opp med kapsler som “kun” består av 20 plagg. Det kommer helt an på hvor mange klær du har som utgangspunkt, og vil være veldig individuelt.

Hvem passer en kapselgarderobe for?

Alle som vil prøve! Hvis du kjenner deg igjen i å ofte tenke at “jeg har aldri noe å ha på meg”, selv om du har skapet er fullt av klær, kan en kapselgarderobe være et nyttig verktøy. Metoden kan også brukes for å få orden i hva man har og hva man faktisk bruker. Det trengs absolutt ikke å følges slavisk, det bestemmer man helt selv.


Bilde: MUD Jeans

Hvordan gjennomføres det?

Først bør du spørre deg selv, “hva er det jeg faktisk bruker hver dag?” Og vær ærlig! Hvis du stort sett går i t-skjorte og jeans, men har skapet fullt av skjørt eller skjorter som du aldri bruker, så har du et av svarene dine der.

Når du går igjennom plaggene dine kan det også være nyttig å spørre seg selv:
– “Liker jeg dette plagget og blir det faktisk brukt?”
– “Hvordan er passformen?”
– “Kan det kombineres med flere av de andre tingene jeg velger ut?”
– “Hadde jeg betalt fullpris for dette plagget (om det ble kjøpt på salg/impuls)?”

Dette kan være med på å gi deg en indikasjon på hva som bør være med i kapslene, og hva som til fordel er modent for å gis bort eller pakkes vekk til senere. Svarene dine her kan også være en læring til senere innkjøp. Sjekk også gjerne ut innlegget vårt om gjenbruk, for litt generelle tips til hva du kan gjøre med plagg du ikke lenger bruker.

Noe å tenke over:

En kapselgarderobe handler på ingen som helst måte om å kjøpe inn flere klær til kapslene sine. Har du det du trenger, så har du det du trenger. Men det kan være at du, når du får ryddet og sortert kapslene, får bedre oversikt over hva du mangler. En fordel ved å ha færre klær fremme, og en mer minimalistisk garderobe er at du til en hver tid vet hva du har. Da er det også lettere å planlegge potensielle innkjøp og sørge for at du ikke gjør bomkjøp eller kjøper ting du allerede har.

Hels essensen av konseptet kapselgarderobe er få kvalitetsplagg du elsker som kan kombineres i det uendelige. 


Bilde: MUD Jeans

Hva er “grønne” fordeler med å ha kapsler?

– Du blir veldig bevisst på hva du har. Det kan føre til færre bomkjøp og at du ikke kjøper ting du ikke trenger.
– Du vet at alt du har i kapselen passer deg og din livsstil.
– Du blir bevisst på at du har nok, fordi alt du trenger er allerede i kapselen din.
– Du har oversikt, og vet derfor hva du potensielt trenger. Det gjør at du kan planlegge og bruke mer tid på å gjøre bedre kjøp. F.eks. se etter bruktfunn eller velge mer miljøvennlige og etiske alternativer.
– Du tar forhåpentligvis bedre vare på plaggene dine. Er du glad i plaggene du har er du også mer tilbøyelig for å reparere de, vaske de korrekt osv.
– Du “shopper” fra egen garderobe når du bytter kapsler.

Hvis du finner ut at du trenger noe nytt:

Gå igjennom alle klærne dine først, så du er sikkert på at du ikke har det fra før. Lån av venner, bytt til deg det du mangler mot noe du ikke lenger trenger. Kjøp brukt. Se om du kan redesigne noe du allerede har men ikke bruker lenger, eller om noen andre har noe du kan redesigne. Sjekk om du kjenner noen kreative sy-flinke folk om du ikke er det selv. Om ingen av de nevnte punktene fungerer for deg: Velg etiske og mer miljøvennlige produkter. Vi kan trekke frem f.eks. Neutral, Continental Clothing og Earth Positive som spesielt gode på basisplagg som t-skjorter og overdeler. Videre er MUD Jeans et godt alternativ til klassiske jeans.

 

Gratis kurs – hvordan lage kapeselarderobe