HJEM / BLOGG / Et hav av muligheter!

Et hav av muligheter!

 

Hvert minutt havner 15 tonn plast i havet, og plasten utgjør en stor trussel for både mennesker og dyr.

Målet for årets TV-aksjon er å redusere utslipp av plast til elver og hav med 7000 tonn årlig. Arbeidet skal foregå der utslippene er størst nemlig i Indonesia, Filippinene og Thailand. Arbeidet ledes av WWF, og du kan lese mer om Tv-aksjonen her. Jeg som er marinbiolog synes dette er en fantastisk flott og viktig initiativ, og håper du vil være med å bidra til å redusere plast i havet 🙂

Så hva kan vi gjøre her hjemme i Norge for å bekjempe plast i havet?

  1. Bidra til årets TV-aksjon – Vipps til 2133
  2. Kildesorter plastsøppelet ditt – her har du noen tips fra BIR
  3. Plukk opp søppel som er på avveier – les mer om #5forhvalen her
  4. Sjekk vaskelappen når du kjøper og vasker klær – #sjekklappen

Med det mener vi at du må sjekke hvilke materialer klærne er laget av FØR du kjøper dem.  Polyester, nylon og akryl er eksempler på materialer som er laget av plast. Plasten produseres av råolje, og fremstillingen er svært belastende på miljøet. Les mer om plaststoffer her. I tillegg slipper klær laget av plast ut mikroplast ved produksjon, bruk og vask. Vask av tekstiler i Norge står alene for utslipp av 110 tonn mikroplast til havet årlig. Så velg heller naturmaterialer som økologisk bomull, økologisk ull, økologisk lin, Tencel Lyocell, EcoVero, hamp og sertifisert bambusviskose. Les mer om forskjellige miljøvennlige materialer her.

Sjekk også vaskelappen når du skal vaske klær du allerede har, og inneholder plaggene plast er det fint om du bruker vaskepose som hinder at mikroplast slippes ut i havet. Les mer om #sjekklappen og vaskeposer her.

Vi i Grønt Skift ønsker å gjøre det lett å finne klær uten plast, og vi har derfor laget et eget filter i nettbutikken der du kan velge plastfrie klær:

Dameklær uten plast 

Herreklær uten plast

Barneklær uten plast

Vi er en av få leverandører som kan tilby helt plastfritt undertøy og sokker til våre kunder 🙂

Et godt valg for deg og naturen. Sammen gjør vi en forskjell!