HJEM / BLOGG / Sjekker du vaskelappen på klærne dine?

Sjekker du vaskelappen på klærne dine?

I fjor hadde Action for Ocean og Tise en kampanje der de oppfordret folk til å sjekke vaskelappen på klærne: Både på klærne de vurderte å kjøpe og klærne de allerede har i skapet. Grunnen er at klærne våre slipper ut 110 tonn mikroplast hvert år, men dette kan reduseres betraktelig hvis vi som forbrukere tar bevisste valg!

Sjekk vaskelappen

På vaskelappen står det hvilke materialer plagget er laget av. For å unngå plagg med plast må du velger naturmaterialer som bomull, lin, hamp, ull, silke og viskose som for eksempel bambus, modal, EcoVero og Tencel. Materialer som inneholder plast er nylon, polyester, akryl, polyamid, polyuretan, modakryl, polypropylen, spandex og elastan.

Dropp plasten

Plast er billig og i dag det mest brukte materialet i klær, og selv plagg av naturmaterialer tilsettes dessverre ofte en del plast. Noen tilsetter litt polyester for å få plagget mer slitesterkt, og veldig ofte tilsettes litt elastan for å gjøre plagget mer elastisk. Hver gang du vasker plagget avgis det fibre som ender opp som mikroplast i havet. Jo større andel syntetisk tekstil det er i plagget, jo mer øker også mengden mikroplast.

Plagg av syntetiske tekstiler har i tillegg en tendens til å ikke holde seg fine over tid, og de trenger oftere vask enn naturtekstiler. Dermed kan plagget få kortere levetid og lavere verdi på bruktmarkedet, men til tross for dette tar det gjerne opptil flere hundre år å bryte plagget ned.

I Grønt Skift sin nettbutikk har vi laget et eget filter der du kan velge klær uten plast. Disse plastfrie klærne er laget av 100% naturlige materialer som økologisk bomull, økologisk lin, bærekraftig viskose, hamp, økologisk ull eller en blanding av disse. Siden våre plagg heller ikke inneholder skadelige kjemikalier og miljøgifter, så sparer vi naturen i enda større grad.

Bruk vaskepose på syntetiske materialer

De plaggene som inneholder syntetiske materialer, skal helst vaskes i en Guppybag vaskepose. Disse samler opp mikroplasten sånn at den ikke havner i havet. Les mer om Guppybag inne i nettbutikken. https://www.grontskift.no/produkt/guppyfriend-vaskepose/

Vår generelle oppfordring er å kjøpe plagg med minst mulig plast!

Når det gjelder ull, er en stor andel ull superwash behandlet. Det vil si at ullen er belagt med et tynt lag med plast. Derfor kan plagg det står 100% ull på, avgi mikroplast. Vi selger kun GOTS-sertifisert økologisk ull og det er aldri superwash behandlet.

Det kan i noen tilfeller være greit å ha polyester eller annet vanntett materiale i yttertøy og annet tøy som vaskes sjelden. Da anbefaler vi sertifisert resirkulert polyester, og igjen bruk av Guppybag.

Håper du sjekker vaskelappen både når du handler og når du vasker!

Husk at du kan alltid spørre oss om du lurer på noe ?