HJEM / BLOGG / Mer eller mindre feminin

Mer eller mindre feminin

Bilde header: Neutral

Med min lille datter i armene, går jeg for tiden rundt, stolt som få. Hun er så god, nydelig og fantastisk – på alle tenkelige måter. Når vi treffer folk på gata, vil de gjerne se på henne. Av alle ting man kan spørre om, så spør de aller fleste: Er det en gutt eller en jente?

 

Fordi – det er ikke helt supertydelig. Verden for de aller minste, finnes bare i rosa eller lyseblått. Og vi har ikke valgt noen av delene. Ikke at det er noe galt med rosa. Ellinor har rosa klær, de er veldig fine. Men, det er ikke det eneste hun går i, noe som tydeligvis forvirrer de aller fleste. Hvorfor er det så viktig for oss å stadfeste andres kjønn?

Kjønn er mer enn biologi, det er en konstruksjon, en idé, en merkelapp, en ramme. I seg selv, er kjønn selvfølgelig ikke mer enn det rent biologiske.

Men det sekundet vi fødes, enten som kvinne eller mann, starter en lang rekke av antakelser. For eksempel – ”små jenter passer best i rosa”.

Småting, ja. Men antakelsene baller på seg, og blir historier, som blir sannheter – som blir identiteter. Ja, det er forskjell på kjønnene, hvis man ser på et stort antall, under et. Men, i det du begynner å gjøre antakelser om hvordan noen er eller ikke er, sett utenfra hvilket kjønn de er født med, fratar du vedkommende en del muligheter. Hvordan vi ser på oss selv, blir fastlagt i en ramme som potensielt ikke er stor nok. Kanskje blir Ellinor den mest feminine jenta i verden. Og kanskje ikke. Er det en sjanse vi er villig til å ta? Er det opp til oss å avgjøre?


Bilde: Neutral

Samtidig, folk må få kle opp barna sine – og seg selv – som de vil. Men trenger vi å knytte det til kjønn? Må vi si at jenter og kvinner er sånn, og gutter og menn er sånn? Hos Grønt Skift har vi tenkt lenge på saken.

Fordi et Grønt Skift handler ikke utelukkende om etikk og miljø. Det handler om å være en del av en helhetlig endring, til det bedre.

Derfor forsøker vi å tilby, nettopp et kjønnsnøytralt utvalg til barn i nettbutikken. Et eksempel kan ses på merket “Loud + Proud”, som ble startet i Tyskland av en tobarnsmor, som ønsket fargerike og kjønnsnøytral klær til sine barn, laget på den mest bærekraftige og etiske måten. Dermed startet Loud + Proud, for høylytte (loud) barn og stolte (proud) foreldre. Et annet eksempel er Neutral sine barneklær, som alle er unisex. 

Fordi, hvorfor skal ikke en kvinne kunne bruke en maskulin trøye? Det finnes ingen gode grunner, slik vi ser det. Så – vi ønsker å gjøre terskelen litt lavere. Har du forslag eller tanker om hvilken rolle klesindustrien spiller i å skape større rom for ulike kjønnsutrykk?

Skrevet av Emily Moren Dahl