HJEM / BLOGG / Gjenbruk: hvorfor, hvor og hva?

Gjenbruk: hvorfor, hvor og hva?

Bilde header: Neutral

Grønt Skift heier på gjenbruk! Men hvor kan man egentlig levere brukte klær og tekstiler? Og hva kan man levere inn? Er brukt undertøy greit å putte i innsamlingsboksene? Vi har samlet en oversikt for å gjøre det litt enklere neste gang du går i gjennom garderoben + noen generelle gjenbrukstips ?

 

Hvorfor kjøpe brukt og levere inn tekstiler for gjenbruk?

Svaret på det er rett og slett – det er det beste for planeten! Tekstilindustrien har stor negativ påvirkning på miljø og klima, og derfor er det aller beste vi kan gjøre, å gjenbruke det som allerede eksisterer. På den måten reduserer man ny utvinning av råvarer fra naturen, og det bidrar også til at avfall som ellers ville blitt brent, kan få nytt liv. Dette vil også si at det heller ikke er behov for å bruke skadelige plantevernmidler eller insektmidler, for å dyrke frem nye råvarer.

Velger du også å kjøpe brukt, i tillegg til å levere inn brukte klær og tekstiler, gjør du altså planeten en stor tjeneste, samtidig som det ofte er økonomisk gunstig for deg. Vinn-vinn med andre ord!

Gjenbrukte tekstiler kan også benyttes i nye klær, og du kan lese mer om bruk av resirkulerte materialer her. Og visste du at du kan filtrere søket ditt her hos Grønt Skift basert på hvilke plagg som inneholder eksempelvis resirkulert materiale? Ganske kjekt – spør du oss!

Så, hvor kan du levere brukte klær? 

Fretex
På forsiden til Fretex finner du et kart med oversikt over alle innsamlingsboksene til Fretex i hele landet. I det samme kartet kan du også huke av for butikker, om du ønsker å levere direkte til butikkene. Fretex har også et samarbeid med posten, som har egne poser tilgjengelig om du ønsker å sende i stede for å levere. Instruksjoner for det finner du her.

Uff
Uff har også egne innsamlingsbokser. Du kan gå inn og søke her for å finne den som er nærmest deg.

Byttearrangementer
Arrangementer hvor man kan bytte klær har blitt stadig mer populært. Her kan man ta med et eller flere plagg som er pent brukt, men som ikke lenger er i bruk, og bytte til seg noe nytt. Genialt!

Veldedige organisasjoner
Det finnes også andre organisasjoner som tar i mot brukte klær, eksempelvis Kirkens bymisjon som også har innsamlingsbokser i flere fylker. Eller kanskje kjenner du til en annen organisasjon i nærmiljøet som ønsker klær, eventuelt enkeltpersoner som driver med humanitært arbeid. Sistnevnte kan også være et fint alternativ hvor klærne kan komme til nytte hos noen som virkelig trenger dem.

Loppemarked
Flere steder arrangeres det loppemarked i lokalmiljøet og på skoler. Til dette ønskes det ofte donasjoner til inntekt for idrettslag eller andre gode tiltak som går tilbake igjen til lokalmiljøet.

Byttekveld i vennegjengen 
Et annet morsomt sted å levere brukte klær kan være hos vennegjengen din. Avtal at dere tar med et eller flere plagg som dere ikke lenger bruker, og bytt i vei! Mye mer økonomisk for dere OG lønnsomt for planeten.

Hva kan levers inn? 

Alt av tekstiler kan leveres inn, selv slitte og ødelagte klær. Mange lurer på om man kan levere inn brukt undertøy og strømpebukser, og svaret er altså “JA, det kan du!” De eneste kriteriene er at plaggene er tørre og aller helst vasket. De aller fleste ønsker også at det skal legges i poser som knyttes godt igjen. Her finner du mer detaljer om hva som kan leveres til Fretex og Uff, og er det noe du ikke finner der, kan du ta en titt på oversikten til sortere.no som tar for seg alt av klær, tekstiler og sko.

Generelle gjenbrukstips

Til slutt har vi laget en generell liste du kan bruke for å få klær og tekstiler til å vare så lenge som mulig.

  1. Først og fremst er det beste vi kan gjøre, å gjenbruke det vi allerede har i hjemmene våre. Kan noe du allerede har gjøre nytta si på andre bruksområder? Gå igjennom skuffer og skap i ny og ne, gjerne før du tenker å gå til innkjøp av noe nytt. Reparer det som repareres kan. Ofte finner man en bortgjemt kjole eller skjorte, som blir like god som ny etter en vask og litt kjærlighet.
  2. Neste best vil være å handle noe “nytt” brukt. Brukte klær kan du finne på Fretex, Uff og andre lokale gjenbruksbutikker. I tillegg har du også gode, gamle Finn.no og nyere tilskudd som Tise. Et annet morsomt påfunn kan være å invitere hele vennegjengen på byttekveld, eventuelt arrangere eller bli med på et byttemarked i lokalmiljøet.
  3. Tredje best vil være upcycling og redesign. Kan du ikke sy eller lappe sammen klærne selv, har du kanskje en tante, onkel eller venninne som kan hjelpe deg? Man kan få til mye fint med litt kreativitet og noen gamle tekstiler.
  4. Og skulle ikke noen av disse punktene ovenfor fungere for deg, så oppfordrer vi til å tenke miljøvennlig tekstiler og etisk produksjon, om du først skal handle noe nytt. Du kan lese mer om bærekraftige materialer her og hvilke sertifiseringer du kan se etter her.