HJEM / BLOGG / Slik kan du reparere klærne dine

Slik kan du reparere klærne dine

Hei! Jeg er Hanne, dama bak profilen @bananasandgreen på instagram. Jeg prøver å inspirere småbarnsforeldre til en grønnere hverdag. For å leve mest mulig miljøvennlig er gøy og et mye mindre stressende liv. En av tingene jeg brenner for å lære bort er å reparere klær! 

Når jeg begynte å legge ut bilder og fremgangsmåte av enkle reparasjoner på min instagramprofil @bananasandgreen fikk jeg overraskende god respons. Enkle reparasjoner er noe mange ønsker å lære seg å gjøre selv. Og vet du hva, det er enklere enn du tror.

Å reparere klær gjør meg stolt, det gir meg glede og mestringsfølelse. For å reparere klær behøver du ikke fancy utstyr. Når jeg reparerer klær er dette mine syv viktigste verktøy:

  1. Nål og tråd
  2. Saks
  3. Symaskin
  4. Vliesofix
  5. Strykemerker
  6. Slitte klær
  7. Kreativitet

Du behøver ikke alt på denne lista for å gjennomføre enkle reparasjoner, du kommer langt med nål og tråd. For å reparere klær behøver du ikke være ekspert på å sy, for en reparasjon vil nesten alltid være synlig da det allerede er en skade på plagget. 

En stor trend nå er synlige reperasjoner eller visible mending som det heter på engelsk. Jeg E-L-S-K-E-R godt synlige reperasjoner, fordi det kan gjøre plaggene finere enn de opprinnelig var. Barneklær blir plutselig mye mer lekne, og barna elsker å få fargerike lapper og broderinger på plaggene sine. En annen bonus ved å gjøre reparasjonene synlige er at DU kan inspirere flere til å reparere klær, sist men ikke minst, å reparere er skikkelig gøy og gir en deilig mestringsfølelse! 

Jeg spurte følgerne mine på Instagram hva de ønsket å lære og hvilke skader de hadde mest av på sine klær, det var det to ting som gikk igjen: hull på knær og uforklarlige små hull i klær. Dette skal jeg vise deg hvordan du enkelt reparere, helt selv og uten bruk av fancy utstyr.

 

Reparere hullete barneknær. 

Jeg tror barna får kniver på knærne når de fyller tre år! Det går ikke mange ukene før favorittbuksa har fått hull på både ett og to kne. Selv om de har fått hull behøver du ikke kaste og kjøpe ny. Hullete knær er enkelt å reparere, du kan til og med reparere en hullete bukse uten å sy!  Jeg skal vise deg hvordan.

Reparasjon uten å sy
Kjøp eller lag fine strykelapper. Jeg lager mine egne strykelapper ved å stryke på vlisofix på gamle tekstiler. Klipper de ut til ønsket størrelse og stryker de på. Ved å sy noen enkle sting rundt lappen holder den selvfølgelig bedre, men det er mulig å kun stryke på en lapp også. Når jeg lager mine egne strykelapper foretrekker jeg å bruke samme materiale som klærne jeg reparere. Det blir ofte finest og materialene oppfører seg på samme måte i vask. Hvis du er uheldig å krymper et ullplagg, har du det perfekte utgangspunktet til lapper. 

Sy hullene med symaskin
Har du ventet lenge før du reparere hullet har det ofte blitt stort og behøver litt ekstra kjærlighet. På store hull bruker jeg å sy sikksakk-søm rundt hullet for å unngå at det rakner mere. Etter jeg har sydd sikksakk-søm syr jeg på en lapp for å dekke hullet.

 

Sy for hånd

Å sy på en lapp for hånd kan gjøres enkelt og dekorativt. Sy tungesting rundt en lapp så sitter den godt og det er dekorativ. Velg en fin farge på både lapp og tråd for å gjøre reparasjonen så synlig som mulig. 

Små uforklarlige hull

På klær til både barn og voksne dukker det ofte opp små, uforklarlige hull. Disse hullene bør du reparere så fort som mulig for å unngå at de blir større. Ved å reparere de så fort du ser skaden kan du gjøre reparasjonen nesten usynlig ved å sy i en tynn tråd i matchende farge som stoffet. 

Du kan også velge å benytte muligheten til å lage en godt synlig reparasjon som kan gi plagget det lille ekstra. En av mine favoritt-reparasjoner er en sort basic genser som var helt vanlig og litt kjedelig. Den fikk et hull på siden. Ved å stryke på et rødt hjerte fra Pryd brodering ble genseren plutselig mye finere og en favoritt i klesskapet. 

Små hull i ull
Mine barn bor i ullklær hele vinteren, og omtrent alle har et eller flere hull. På den typiske barnehageulla har jeg valgt å reparere kjapt og godt synlig for andre. Vi må reparere uten å gjøre alt perfekt og veldig kreativt, for reparasjoner kan også være fort gjort! Det viktigste er at plagget blir brukanes igjen.

Har du en symaskin kan du sy sikksakk-søm frem og tilbake over små hull. Da unngår du at de rakner mere og klærne er klar for mere lek og moro. Fort gjort og mere enn bra nok for barnehageulla.

Dersom du ønsker å ta reparasjonene et hakk videre kan du velge å brodere på hull og flekker. Det finnes masse inspirasjon på instagram. Et brodert plagg blir utrolig fint og det ser imponerende bra ut, og vet du hva? det er faktisk ikke så vanskelig! Jeg startet å øve på dette for noen måneder siden og resultatene ble mye bedre enn forventet. Uansett om broderingen ikke blir perfekt, blir det bedre enn utgangspunktet som var et hullete eller flekkete klesplagg som kanskje var ubrukelig.  Begynn å øv og se fine inspirasjonsvideoer på youtube og instagram, kanskje får du deg en ny hobby.

Jeg håper du ble inspirert til å reparere klær. Vi nordmenn har et enormt klesforbruk, ved å ta godt vare på våre klær og reparere ved behov har vi store muligheter til å gjøre en forskjell for klimakrisa. Dersom du reparere klær, legg ut et bilde på instagram under hashtaggen #fikseklær jeg reposter bildene i min story for å spre reperasjonsglede! 

Vil du lære mer om klesfiksing? Sjekk ut fikseklubben.no !

Hanne- @bananasandgreen

 

Vi i Grønt Skift har nå nål, tråd, strykelapper og det du trenger for å reparere dine egne klær. Utvalget finner du her!

________

«Vil du også bidra med gjesteblogginnlegg? Vi i Grønt Skift har åpnet opp for gjestebloggere. For å få din tekst vurdert må det være en egen unik tekst skrevet til vår blogg, vi publiserer ikke tekster som er publisert andre steder på forhånd. (Men vi kan ta utdrag hvis du har en god tekst som allerede er publisert) Teksten må også være relevant for det vi driver med eller det som står i vår ånd (bærekraftige klær, mote, styling, gjenbruk og miljø).

Etter at teksten blir godkjent publiserer vi den på vår blogg og fronter den i våre sosiale medier. Vi tar forbehold om at vi kan endre på teksten og redigere den etter behov og avtale med deg.

Send ditt forslag til [email protected] så snakkes vi nærmere»