HJEM / BLOGG / Plastfri juni: Klær uten plast

Plastfri juni: Klær uten plast

Hvert år markeres plastfri juni verden rundt. 120 millioner mennesker deltar ved å droppe engangsplast den måneden. Målet med plastfri juni er å øke bevisstheten rundt de enorme mengdene med plast som brukes i hverdagen vår.

Uheldigvis bruker mange fast-fashion klesmerker tekstilfibre av plast fordi de er så billige å produsere. Dette gjelder tekstiler som polyester, akryl, nylon og flere. Hos Grønt Skift ønsker vi å endre på det ved å tilby klær helt uten plast!

Hvorfor er det viktig med klær uten plast?

Plast er laget av olje, og vi ønsker minst mulig bruk av ikke fornybare resurser. I alle fall når det finnes så mange gode alternativer!

Tekstiler som er laget av plast slipper ut mikroplast både når de produseres, brukes og vaskes. Mikroplast er et stort problem i havet, og ca 30% av denne mikroplasten kommer fra klærne våre. Fisk og fugl spiser de små fibrene uten å være klar over at det er plast. Det resulterer i at dyrene sulter fordi de ikke får næring fra det de spiser, og ofte samler plasten seg opp i magen, så de får mindre plass til vanlig mat. I tillegg går mikroplasten videre i næringskjeden til større fisk, og så videre til oss når vi spiser fisken.

Mikroplasten er også i luften vår, og vi puster inn små partikler av mikroplast.

Dette er et økende problem, og det øker i takt med at det produseres mer tekstiler av plast. Noe som eksploderer – 60% av alle klær som produseres nå lages av plasttekstiler. Dette tallet har doblet seg siden 2000.

Vi velger heller tekstiler som er laget av fornybare resurser og uten plast. Det er i noen plagg vanskelig å helt unngå plast, og noen av merkene våre bruker da heller resirkulert plast fra for eksempel resirkulerte plastflasker.

Våre beste tips for deg for å redusere plast i klær:

  • Sjekk lappen – både på dine eksisterende klær og når du skal kjøpe nytt. Sjekk alltid vaskelappen for å se hva klesplagget er laget av. Tekstiler av plast er blant annet: polyester, akryl, fleece, polyamid og nylon. Velg heller rene tekstiler som: Økologisk bomull (gjerne gots sertifisert), bambus, hemp, tencel, økologisk lin og økologisk ull.
  • Bruk klærne du har som er laget av plast med omhu. Hvis det er plagg du må vaske ofte er det kanskje bedre å bytte de ut.
  • Vask klær av plast med guppybag for å minimere utslippet av mikroplast i vask. Du finner den i nettbutikken vår ved å trykke på lenken eller bildet.Guppyfriend vaskepose hindrer mikroplast » Etiske & økologiske klær » Grønt Skift
  • Velg klær uten plast enkelt fra oss – i nettbutikken vår kan du huke av for at du ønsker klær uten plast i menyen på venstre side.