HJEM / BLOGG / Miljøvennlig klesvask: generelle tips og triks

Miljøvennlig klesvask: generelle tips og triks

Bilde header: MUD Jeans

Et plaggs miljøpåvirkning er ikke over når du har kjøpt det, enten om det er gjenbruk eller nytt. En del av miljøpåvirkningen kommer nemlig fra klesvasken, og hvor mye det blir, bestemmes av dine valg.

Og det er jo gode nyheter for oss som ønsker å være mer bevisste forbrukere. Det betyr nemlig at det er flere grep du selv kan gjøre, spesielt når det kommer til vask og vedlikehold av klær, for å få klærne til å vare lengre. Ikke minst kan du redusere plaggets miljøpåvirkning ved å velge “grønnere” klesvask.

NB! Dette er ment som generelle tips, som hver enkelt selv må ta stilling til om passer til det gjeldende plagget. Vi anbefaler å alltid lese og følge vaskeanvisningen på plagget, da det varierer veldig fra plagg til plagg, hva som er anbefalt.

Miljøvennlig klesvask

Her har vi samlet noen generelle vaskeråd som kan gjøre klesvasken litt “grønnere”. Ta også en titt på Fremtiden i våre hender sin guide her, og Naturvernforbundet sin guide her.

Vask sjeldnere

Generelt vasker vi klærne våre for ofte, uten at de egentlig har rukket å bli nevneverdig skitne. Prøv heller først å fjerne eventuelle flekker med en klut, eller heng plagget til lufting.

Fyll opp vaskemaskinen

Hovedreglen er at du skal få plass til en knyttneve på toppen av klærne, uten å måtte presse den inn. Jo fullere vaskemaskin betyr færre antall vask, som vil si at du kan spare både vann og energi med en fullere vaskemaskin.

Kaldere temperaturer og kortere program

Velg kortere program og kaldere temperatur om klærne ikke er så skitne, og når det ikke er snakk om undertøy eller annet som bør vaskes på høyere temperatur. Man kan også vurdere å droppe forvask.


Bilde: MUD Jeans

Lufttørking

Lufttørking ute når årstidene tillater det, eller inne på egnet sted, er supert for miljøet for å spare energi. Tørketrommel sliter også mer på klærne, og kan gjøre at levetiden til plagget kortes ned. Husk at klær kan famle/bli bleket om de henger i direkte sollys.

Miljøvennlig vaskemidler

Velg vaskemidler som ikke inneholder unødvendige kjemikalier, både miljøskadelige og helseskadelige. Se etter sertifiseringer og merker slik som eksempelvis Svanemerket og NAAF. Les mer om de ved å trykke inn på lenkene.

Unngå tøymykner

Tøymykner er stort sett unødvendig, og kan føre til hudirritasjon om det blir værende i plagget. Jeans og bukser med stretch, kan også miste passform og kvalitet raskere, siden enzymene i tøymykneren løser opp stretchfibrene.

Riktig mengde vaskemiddel

Ofte bruker vi mer vaskemiddel en det er behov for. Les på pakningen hva som er anbefalt dosering, og prøv deg frem. Det er ikke mye som skal til for at det blir rent, spesielt om klærne i utgangspunktet ikke er spesielt skitne.

Vaskemaskin og trommel med lavt energiforbruk

De mest energieffektive er merket med A+++ og A++.


Bilde: MUD Jeans

MUD Jeans

Nedenfor har vi samlet noen av MUD Jeans sine generelle råd for hvordan deres bukser bør vaskes og behandles for å vare lengst mulig. Å ta bedre vare på klærne gjør at du kan spare både miljøet og penger! Du kan også lese flere av deres tips her.

Vask sjeldnere

Mange vasker jeansene sine ofte av vane eller bare “hiver de med” når noe annet skal vaskes. Men jeans trenger sjeldent å vaskes, med mindre de faktisk er skitne. Mellom bruk kan man eksempelvis heller prøve å legge de i fryseren med en tett pose rundt (for å drepe bakterier), eller så kan de henges ut for lufting om været tillater det (men unngå direkte sollys). Det er faktisk ikke mer som skal til for å friske opp jeans!

Vask på kaldere temperatur

Skal du første vaske jeans i vaskemaskin, kan du ifølge Mud Jeans spare 30 % energi ved å velge 40 grader i stede for 60 grader. Har du fått flekker, er det bedre å ta på litt ekstra flekkfjerningsmiddel, enn å vaske på høyere temperatur.

Vask med innsiden ut

Vreng alltid jeansene dine før vask. Dette bevarer både fargen og kvaliteten på buksene bedre. Husk også alltid å sjekke om det er noe i lommene!

Unngå tørketrommel

Tørketrommel kan være kjekt av og til, men er ikke stedet for å tørke jeans. Det er fordi jeans veldig fort krymper og slites når de blir utsatt for tørketrommelen. Det anbefales heller i stede å henge de til tørk med en gang de er vasket ferdig, gjerne fortsatt med innsiden ut, for å bedre bevare fargen.

Tekstiler av plaststoffer

Eksempler på tekstiler av plast er: polyester, fleece, akryl, polyamid, elastan og nylon. Et av problemene med bruk av plaststoffer er utslipp fra produksjon, vask og bruk som forsvinner ut i havet, og som etter hvert slites ned til mindre og mindre plastpartikler. Dette kalles mikroplast og er bitte små plastpartikler som følger vannet ut i havet, og som fisk og andre levende organismer kan forveksle med mat.

I Norge er mikroplast-utslippet fra vask og bruk av tekstiler på rundt 110 tonn årlig. Siden plastsoffer er veldig populært som materiale i klær, er det mange som eier et eller flere “plast-plagg”. Derfor har vi utformet denne siden, hvor du kan lese mer om hva du som forbruker kan gjøre, for å unngå at det blir mer utslipp enn nødvendig fra slike plagg.