Det er mange fordeler med en skikkelig gjennomgang av garderoben. Du kan finne klær du er glad i, men som du kanskje har glemt fordi de har havnet bakerst i skapet eller nederst i skuffen. Det er også lettere å finne fine antrekk når synsfeltet ikke er fylt av klær som ikke passer eller du ikke liker. I tillegg kan en gjennomgang gi deg inspirasjon til å sette sammen nye antrekk ved å finne nye kombinasjoner av klær du allerede har.
Som noen av dere vet så har jeg (Monica) kvittet meg med over 900 plagg de siste 9 årene. Det er helt sykt å tenke på, men jeg tror de fleste i Norge har mange flere plagg enn de er klar over. Prosessen med å minimalisere garderoben har tatt lang tid, og jeg har lært en del på veien. Derfor vil jeg dele med dere mine tips for å få full oversikt i garderoben:
Dag 1 – Forberedelser
Steg 1 – Sett deg et mål. Vil du kvitte deg med minimum 10 plagg, eller ½ garderoben?
Steg 2 – Vask alle klærne i skittentøyskurven og tørk dem slik at du er klar til å sortere.
Dag 2 – Sett i gang
Steg 1 – Samle sammen alle klærne dine, og da mener jeg alle. Det vil si jakkene i gangen, klærne i boden, skjerf og annet tilbehør. Legg alt på sengen din.
Steg 2 – Sorter alt i tre kategorier. Klær du vet du vil beholde legger du i en bunke, klær du er usikker på legges i en annen bunke og klær du kan kvitte deg med legges i en tredje bunke.
Steg 3 – Klærne du vil beholde må sorteres videre. Jeg foretrekker å ha en kapselgarderobe, men jeg har laget mitt eget sett med regler. Her i Norge føles det av og til som om vi har fire årstider i løpet av en dag, og da må jeg ha litt forskjellige klær for hånden. Derfor har jeg fire bokser øverst i skapet som er lett tilgjengelige, men klærne er samtidig ute av syne til hverdags.
Den ene boksen er til vintertøy som skibukse og stillongser. Boks nummer to er til sommertøy som kjoler og bikini. Boks nummer tre er til sko som ikke er i sesong, og den siste boksen kaller jeg ekstraboksen. I den har plagg jeg ikke trenger akkurat nå fordi jeg har flere tilsvarende plagg. Hvis du tar en gjennomgang som dette vil du helt sikkert oppdage at du har litt mange av en eller flere favoritter som for eksempel svarte cardiganer eller ullsokker bestemor har strikket. Hvis du vet du vil få bruk for disse plaggene seinere, så bør du ta vare på dem. Fordelen med å legge bort noen plagg er at de føles som nye når du finner de frem igjen!
Dag 3 – Snart ferdig nå
Steg 1 – Klær du er usikker på går du igjennom igjen, og sorterer etter type plagg. Så sammenligner du med det du allerede har i skapet. Har du for eksempel 3 sorte bluser, så kan du med god samvittighet kvitte den med den 4. sorte blusen som du ikke liker like godt som de andre. Plagg du er veldig usikker på anbefaler jeg deg å beholde, og putte i ekstraboksen.
Nedskaleringsprosessen tar tid, jeg har jo brukt 9 år allerede, så ikke vær for streng med deg selv. Merk de plaggene du er usikker på for å se om de blir brukt i løpet av det neste året. Det er mange måter å gjøre det på. For eksempel kan du snu kleshengeren den andre veien til plagget er brukt, eller du kan dele de brukte plaggene fra de ubrukte med en tom kleshenger eller du kan merke ubrukte plagg med et lite klistermerke. Uansett så skal det ikke være noen tvil ved neste gjennomgang om plagget er blitt brukt eller ikke. Er det ikke blitt brukt bør du ha gode argumenter for å ikke kvitte deg med det da.
Steg 2 – Plagg som du ønsker å beholde, men som må syes eller fikses på annen måte legges for seg selv. Og for fremtiden må du huske at plagg som ikke er verdt å fikse ikke er verdt å kjøpe 🙂
Steg 3 – Ta en opptelling på hvor mange plagg du beholder, og tenk hva som bør være målet neste gang.
Dag 4 – Siste innspurt
Steg 1 – Det er mange måter å kvitte seg med klær på, men å kaste det i søppelet er aldri en god løsning. Dyre og pent brukte plagg kan du selge på Finn.no eller Tise. Klær med lavere verdi kan du ta med på byttemarked, mens utslitte klær kan leveres til Fretex eller UFF for materialgjenvinning. Et annet alternativ kan være å holde byttefester med venner. Det er populært både med klær for voksne og barn!
Steg 2 – Nå som du vet hva du har, så vet du også om du mangler noe. Jeg tror veldig få av oss trenger noe rett etter en gjennomgang, men hvis du trenger noe så anbefaler vi deg å kjøpe naturlige materialer og plagg som er produsert etisk. Pass på at du ikke fyller på med plagg du ikke trenger! I år trenger jeg nytt undertøy og jeg gleder meg til å prøve ut flere av våre nye produkter ?
Gjenta hele prosessen om 6-12 måneder.
For spesielt interessert så har jeg laget et Excel ark tilsvarende det jeg bruker selv for å holde oversikt. I dette dokumentet skriver jeg type plagg, beskrivelse av plagget, farge, størrelse, merke, pris, om plagget er kjøpt nytt eller brukt og noen plagg kategoriserer jeg som sommer- eller vinterplagg. Du kan laste ned dette arket ved å klikke her – Overskikt klær
Håper dette var til inspirasjon og lykke til med gjennomgangen! Det er deilig etterpå 🙂
Monica