HJEM / BLOGG / Dette må du vite om treningsklær

Dette må du vite om treningsklær

Treningsklær er nesten alltid laget av syntetiske materialer. Syntetiske materialer er laget av petroleum – og er dermed det samme som plast. Dette gjelder mange av de fibrene du sannsynligvis ser på vaskelappen når du handler treningsklær: polyester, polyamid, nylon og elastan.

Syntetiske klær har mange gode egenskaper, og kan være både vanntette og fukttransporterende.

Problemet?

  1. Det kreves mange miljøfarlige kjemikalier i produksjonen av syntetiske fibre.
  2. Syntetiske klær sprer mikroplast i naturen under bruk og vask.
  3. De lukter fort svette, og blir dermed oftere vasket.

Mange av oss er glade å bruke naturen som treningsarena – og da er det ganske ironisk at vi har på oss klær som er med å skade den samme naturen vi elsker å bevege oss i!

Hva kan du gjøre?

  1. Bytt til treningsklær i naturmaterialer. Det kan være modal, tencel, EcoVero viskose, ull, økologisk bomull eller bambusviskose. Disse sprer ikke mikroplast, de lukter ikke like fort svette og kan ofte luftes mellom bruk. Mindre vask betyr mindre slitasje.
  2. Bruk Guppybag vaskepose til de syntetiske klærne du allerede har. Ikke all mikroplast vil bli fanget opp av filteret i vaskemaskinen. Denne vaskeposen hindrer mikroplast i å bli skylt ut i vaskevannet.

Men hva med de tekniske egenskapene?

Treningsklær i naturmaterialer vil ofte absorbere heller en transportere ut fuktighet. Likevel vil en del av disse materialene, som ull, regulere temperatur slik at du ikke blir kald. Det finnes en rekke treningsklær i naturmaterialer som er veldig behagelige å trene i.

Når det gjelder å gjøre plagg vanntette, er det lite som slår syntetiske materialer. Derfor vil det noen ganger være hensiktsmessig å kjøpe syntetiske ytterklær. Ytterklær blir som regel ikke vasket like ofte.  Det beste du kan gjøre er å velge syntetiske plagg kun når det ha en funksjon!

Noen treningsklær i naturmaterialer vil ha en liten prosentandel elastan i seg for å gjøre plagget elastisk. Husk at 5 % plast er bedre enn 100% plast!

Treningsklær i naturmaterialer

Her er noen av våre favoritter:

 

Du finner hele utvalget vårt under treningsklær maskulint og treningsklær feminint.

God trening!