HJEM / BLOGG / Bruk av hamp i klær

Bruk av hamp i klær

Jeg digger hamp! Og da tenker jeg ikke på den typen som spises eller røykes. Jeg tenker på den typen hamp som ble brukt til å lage de originale Levi’s-buksene.

 

Hamp vs. marihuana

Røyker du industriell hamp i håp om deilig rus, får du en real bomtur. Det er så lite av det narkotiske stoffet THC, at det eneste du oppnår er kvalme, svimmelhet og sår hals. Det blir litt som å røyke sokkene dine.

Visste du forresten at humle, brukt i øl i årtusener, også er en plante i hampfamilien?

 

Hampklær har et ufortjent rykte

Da vi starta Grønt Skift tulla jeg ofte med at vi skulle lage underbukser i hamp. Jeg forestilte meg hamp som et fryktelig kløete stoff, men jaggu tok jeg feil. Produksjonen av hampfibre har hatt en stor utvikling siden 80-tallet, og i dag er det ansett av mange som et luksuriøst materialet. Deriblant av meg.

 

Grunnen til min helomvending er rett og slett fordi jeg endelig har prøvd det. I skrivende stund sitter jeg i en bukse laga av 100 % ren hamp. På avstand ser den ut som vanlig jeans, men på kloss hold kan man se at teksturen ser mer ut som lin, enn bomull. Buksa er også mye mer behagelig enn jeans-bukser av bomull. Hamp puster bedre og isolerer mye bedre. Den samme evnen som isolerer virker også svalende når det er varmt.

Blågrå unisex bukse fra HempAge - 100 % ren hamp » Etiske & økologiske klær » Grønt Skift

Denne blågrå buksa i 100% ren hamp, kan du også finne i nettbutikken.

 

Sammenligner man energi- og vannforbruk av ulike materialer, er hamp det mest miljøvennlige tekstilet. Den er veldig resistent mot skadedyr og trenger i utgangspunktet ikke sprøytemidler. Den krever lite vann, vokser fort og utarmer ikke jorda.

 

Hamp er utrolig allsidig

Hampfibre fungerer utmerket alene, men kan også enkelt blandes med andre materialer. Man kan lage robuste klær, men også klær som føles myke og deilige ut. Selv om hamp er svært slitesterkt, er det overraskende mykt. T-skjorter, sokker og gensere i hamp? Jaja, null stress. Under ser du et utvalg vi har i nettbutikken.

 

Vi har gode varme gensere i hamp, som kan være et godt vegansk alternativ til ull. Du finner gensere til dame her, og gensere til menn her. Ønsker du gode varme sokker i hamp har vi det her. 

 

 

Sertifisert hamp

Husk å se etter GOTS-sertifisert eller Øko-Tex sertifisert hamp, da produksjonen av hamp ved konvensjonelle metoder er et mye dårligere alternativ. Konvensjonell hamp innehar alle de samme kvalitetene, men introduserer uønskede kjemikalier som ftalater, og tungmetaller.

 

Alle hampklær på Grønt Skift er selvfølgelig sertifisert.